Hvad Er Uforudsete Udgifter?

Livsstil
September 18th, 2020

En uforudset udgift hører med i kategorien variable udgifter. Mens man selv styrer de variable udgifter, så er en uforudset udgift typisk en, som man ikke kan vælge fra, med mindre det får større konsekvenser.

Uforudsete udgifter er typisk udgifter af større karakter. Det kan være større tandlægeregninger, hvidevarer der skal udskiftes før end beregnet, værkstedsregninger og lignende udgifter.

Sådan sikrer du dig mod uforudsete udgifter

Uforudsete udgifter kan i den grad være med til at hive tæppet væk under en, hvis de rammer på et ikke belejligt tidspunkt. Det er derfor altid en rigtig god ide at have en opsparing stående til netop uforudsete udgifter, så disse kan dækkes ind, uden at du skal tage af dit månedlige rådighedsbeløb.

Man skal som udgangspunkt forvente uforudsete udgifter på 25.000 kr. pr husstand om året. Det betyder, at du hver måned skal sætte mellem 2.000 kr. og 2.500 kr. af til uforudsete udgifter, så du ikke skal dække de uforudsete udgifter med det månedlige rådighedsbeløb.

Du kan selvfølgelig have perioder, hvor der er ingen eller få uforudsete udgifter, men de rammer før eller siden. Selvom uforudsete udgifter rammer alle, så er der dog 20% af danskerne, der ikke har sat penge øremærket af til netop de uforudsete udgifter.

Netop håndteringen af uforudsete udgifter kan have stor påvirkning på den enkelte og familiens privatøkonomi, da en manglende opsparing til netop denne udgiftspost kan blive en dyr omgang. 

Da de fleste uforudsete udgiftsposter er nødvendige at dække ind, så skal du oftest ud og finde pengene andetsteds, hvis du ikke har dem. Sker det via et lån, så vil de uforudsete udgifter koste dig mere på den måde, end hvis du havde sparet op.

Sæt derfor altid dit budget og dit privatforbrug ud fra, at der kan sættes penge af til de uforudsete udgifter hver måned.

Næste indlæg