Hvad Er Normalt Elforbrug? Sådan Rammer Du Normen

Livsstil
September 18th, 2020

Hvad er et normalt elforbrug i Danmark? Et normalt elforbrug udregnes fra det gennemsnitslige danske elforbrug. Det er dermed det forbrug, som en dansk husstand normalt bruger.

Det normale elforbrug ligger i Danmark på 2.800-3.800 kWh, når der er tale om elforbruget i et hus med en til to personer. Er der tale om en lejlighed med samme størrelse husstand, så vil elforbruget normalt ligge på omkring 1.600-2.200 kWh. En tommelfingerregel siger, at man bruger omkring 1.600 kWh per person i husstanden.

Sådan reducerer du dit elforbrug

Dit elforbrug vil derfor normalt være højere, hvis du har børn i husstanden. Et normalt elforbrug for en husstand på for eksempel to forældre og to børn vil derfor nemt løbe op i 6.400 kWh om året.

Et kWh koster typisk mellem 3,20 kr. og 6,00 kr., alt efter hvilken aftale og el-leverandør du har. Der kan derfor være mange penge at spare på den årlige el-regning, hvis du reducerer dit forbrug og vælger strømbesparende alternativer.

For en husstand på fire kan et normalt elforbrug nemt koste mellem 20.480 kr. og 38.400 kr. om året. 

Du kan reducere dit elforbrug ved at gøre følgende:

  • Udskift gamle el-artikler med nye og strømbesparende alternativer (vælg modeller der er A+++)
  • Skift til el-sparepærer
  • Sluk for de apparater der står på standby
  • Sluk for elvarmen om sommeren
  • Forbedre boligens isolering
  • Tør tøjet på tørresnoren fremfor at bruge tørretrumbleren
  • Fyld vaske- og opvaskemaskinen, før du starter den

Det er især belysningen i din bolig, der står for en stor del af dit strømforbrug. Omkring 20% af strømforbruget går til belysningen, mens 13-20% af forbruget udelukkende går til dit køleskab. Et energivenligt køleskab er derfor en stor hjælp til et lavere strømforbrug.

Næste indlæg